top of page

Farsangi Bál

2024. február

A Háromkirályok után, a karácsonyi ünnepkör bezártával, lassú átmenettel, az évszakasztalon is és az életünkben is, elkezdődik a farsangi időszak.

A farsang időszaka egy könnyedebb, felszabadultabb ünnepkört jelent az év ritmusában. Farsang idején az ember azon kívánsága teljesül, hogy más alakba bújjon, ilyenkor alig várjuk, hogy beöltözhessünk tündérré, boszorkánnyá vagy királyfivá, katonává váljunk, gondosan elkészített álarcok mögé bújjunk, és örüljünk annak, hogy legalább egy kis időre levethetjük mindennapi ruhánkat.

A waldorf iskolában osztályonként egy-egy adott téma köré szervezték a tanítók a gyerekek előadását. Így voltak például az előkészítősök mesefigurák, állatok, aztán voltak mondavilág ismert alakjai, felsőbb osztályosok lehettek görög istenségek, vagy rómaiak.

Ez az idõszak a régitől való megszabadulás ideje is, amellyel felkészülünk az új fogadására. A farsang is nehéz ünnep, ennek is van valami szellemi tartalma, amit nagyon szépen tudtunk együtt tanítók, gyerekek és szülők megvalósítani. Ebből a célból került sor az udvaron közös égetésre, amikor is nem a telet égettük el, hanem a papírra vetett „rosszat”, a bennünk lévő félelmet, gonoszat, amitől szívesen megszabadultunk.

Felszabadultság, vidámság, jókedv jellemezte az ünneplést, farsangi pánkótól illatos táncház töltötte ki a műsor és az bú-baj égetés közti időt.

Köszönjük a képeket Barabási Attila Csabának.

bottom of page