top of page
ovoda.png

Waldorf ovóda Marosvásárhelyen

Fecske Napköziotthon épületében, Ion Buteanu 18 szám

Óvodánk története

1998-ban egy lelkes pedagógus és néhány érdeklődő szülő, egy járatlan útat választott a kisgyermekeik nevelésében, létrehozta Marosvásárhelyen az első Waldorf óvodai csoportot.

A csoport az akkori 14-es Napköziben (jelenleg FecskeNapköziotthon) kapott helyet.

 

A kezdeményezést szakmai és civil berkekben egyaránt kísérte kritika, kíváncsiság, de elfogadás és támogatás egyaránt.

 

Következő évben már egy újabb pedagógus csatlakozott csoportjával a Waldorf mozgalomhoz.

 

Követve a közösség szükségleteit, 2004-ben az egyik, majd 2017-ben a másik csoport is napközis csoportá alkult.

 

A szülői közösség évekig dédelgette egy Waldorf iskola létrehozásának gondolatát, míg 2013-ban sikerült elindítani az első Waldorf osztályt. Azóta az iskola évente, megszakítás nélkül fogadja a végzős ovisokat.

 

2020 szeptembere egy újabb mérföldkő volt a Waldorf közösség életében. Létrejött két újabb ovis csoport, egy a román tagozaton és egy másik a magyar tagozaton. Jelenleg 8 pedagógus és 3 dadus foglalkozik körülbelöl 100 kisgyermekkel.

 

A kezdeti elhanyagolt intézmény helyett, a szülői és pedagógusi összefogás eredménye képpen mára egy kellemes, otthonos óvoda fogadja az ide látogatókat, ahol jól megférnek egymás mellett a különböző nyelvű , különböző pedagógiai módszer alpján működő csoportok.

 

A hátunk mögött hagyott huszonkét év alatt több mint 400 gyermek szülei választottak minket kisgyermekeik első nevelőinek. Ezek a választások legtöbbszőr tudatosak, néha véletlenszerűek voltak. Akik kitartottak választásuk mellett, sok munkával, örömmel, csodával tele utat járhattak be, miközben életre szóló barátságok köttettek.

 

A valamikori óvodások közül már több generáció leéretségizett. Követve az életútjukat azt látjuk, hogy szépen megállják helyüket az életben és nagyon változatos a szakterület ahol találkozhatunk velük. Büszkék vagyunk rájuk!

Napirend

A jól szervezett napi ritmus , mind otthon, mind az óvodában, az egyik legjobb biztonságot nyújtó pillér a gyermekek számára. Ezért igyekszünk olyan napirendet kialakítani, mely kiegyensúlyozott, rendezett körülmények közt változatos tevékenységformákat kínál. A mozgalmas, dinamikus, sok energiát igénylő időszakokat csendes, nyugodt pillanatok (pl. fohász, ének, ölbéli játék, simogató, stb) tagolják.

A gyerekek képességüknek, koruknak megfelelően lehetőséget kapnak a nap során felmerülő feladatok elvégzésére, segítségnyújtásra, de ez nem kötelezettség, sokkal inkább sikerélményt nyújtó tevékenykedés, út az önállósuláshoz.

 

A gyermekek 7.30 és 8 között érkeznek. Terített asztal, reggeli várja őket, melyet 8 és 8.30 között közösen fogyasztanak el a gyerekek.

 

8.30-tól reggeli kör, mely közös éneklésből, beszélgetésből, játékból áll.

A reggeli kört szabad  játék, illetve művészeti és gyakorlati tevékenységek követik: szabad rajz és festés, sütés, kézimunka, barkácsolás, viasz gyurmázás, gyapjúkép készítés.

A szabad játékot rendrakás és a friss gyümölcsből vagy zöldségből álló ,, komatál” elfogyasztása zárja.

 

Kb. 10.30-kor versekből, dalokból egybefűzött, mozgásos, ritmikus körjátékokat játszunk, melyek kapcsolódnak az éppen aktuális évszakhoz, ünnephez.

 

A körjáték után, rossz idő esetén mozgásos, főleg népi gyermekjátékokat játszunk, egyébként az udvaron folytatjuk a játékot, ahol a fák, bokrok változatos játszási lehetőséget nyújtanak, apró állatok felfedezését teszik lehetővé, illetve bőven van hely felszabadult szaladgálásra is.

Fénylő gyertyát körülülve, mesével zárjuk a délelőttöt.

12 - 12.30 között megebédelnek a gyerekek, majd pihenéshez készülünk, míg néhányan hazamennek.

 

Az elcsendesedést, elalvást az óvónő altató dala, vagy valamilyen kellemes hangú hangszer segíti.

 

A délutáni pihenő 15 - 15.30 ig tart. Az önálló vagy segítséggel történő öltözködés, a pizsamák elpakolása, az ágyak bevetése, terítés az uzsonnához a gyerekek és felnőttek közös feladata.

 

A nap hátra lévő részét uzsonnázás, szabad játék tölti ki az udvaron, vagy csoportszobában.

 

Az óvodai nap 16.30-kor zárul.

Elérhetőség

540408, Ion Buteanu 18. szám, Marosvásárhely, Románia

bottom of page