top of page
ovoda.png

Waldorf ovóda Marosvásárhelyen

Fecske Napköziotthon épületében, Ion Buteanu 18 szám

Óvodánk története

1998-ban egy lelkes pedagógus és néhány érdeklődő szülő, egy járatlan útat választott a kisgyermekeik nevelésében, létrehozta Marosvásárhelyen az első Waldorf óvodai csoportot.

A csoport az akkori 14-es Napköziben (jelenleg FecskeNapköziotthon) kapott helyet.

 

A kezdeményezést szakmai és civil berkekben egyaránt kísérte kritika, kíváncsiság, de elfogadás és támogatás egyaránt.

 

Következő évben már egy újabb pedagógus csatlakozott csoportjával a Waldorf mozgalomhoz.

 

Követve a közösség szükségleteit, 2004-ben az egyik, majd 2017-ben a másik csoport is napközis csoportá alkult.

 

A szülői közösség évekig dédelgette egy Waldorf iskola létrehozásának gondolatát, míg 2013-ban sikerült elindítani az első Waldorf osztályt. Azóta az iskola évente, megszakítás nélkül fogadja a végzős ovisokat.

 

2020 szeptembere egy újabb mérföldkő volt a Waldorf közösség életében. Létrejött két újabb ovis csoport, egy a román tagozaton és egy másik a magyar tagozaton. Jelenleg 8 pedagógus és 3 dadus foglalkozik körülbelöl 100 kisgyermekkel.

 

A kezdeti elhanyagolt intézmény helyett, a szülői és pedagógusi összefogás eredménye képpen mára egy kellemes, otthonos óvoda fogadja az ide látogatókat, ahol jól megférnek egymás mellett a különböző nyelvű , különböző pedagógiai módszer alpján működő csoportok.

 

A hátunk mögött hagyott huszonkét év alatt több mint 400 gyermek szülei választottak minket kisgyermekeik első nevelőinek. Ezek a választások legtöbbszőr tudatosak, néha véletlenszerűek voltak. Akik kitartottak választásuk mellett, sok munkával, örömmel, csodával tele utat járhattak be, miközben életre szóló barátságok köttettek.

 

A valamikori óvodások közül már több generáció leéretségizett. Követve az életútjukat azt látjuk, hogy szépen megállják helyüket az életben és nagyon változatos a szakterület ahol találkozhatunk velük. Büszkék vagyunk rájuk!

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Napirend

A jól szervezett napi ritmus , mind otthon, mind az óvodában, az egyik legjobb biztonságot nyújtó pillér a gyermekek számára. Ezért igyekszünk olyan napirendet kialakítani, mely kiegyensúlyozott, rendezett körülmények közt változatos tevékenységformákat kínál. A mozgalmas, dinamikus, sok energiát igénylő időszakokat csendes, nyugodt pillanatok (pl. fohász, ének, ölbéli játék, simogató, stb) tagolják.

A gyerekek képességüknek, koruknak megfelelően lehetőséget kapnak a nap során felmerülő feladatok elvégzésére, segítségnyújtásra, de ez nem kötelezettség, sokkal inkább sikerélményt nyújtó tevékenykedés, út az önállósuláshoz.

 

A gyermekek 7.30 és 8 között érkeznek. Terített asztal, reggeli várja őket, melyet 8 és 8.30 között közösen fogyasztanak el a gyerekek.

 

8.30-tól reggeli kör, mely közös éneklésből, beszélgetésből, játékból áll.

A reggeli kört szabad  játék, illetve művészeti és gyakorlati tevékenységek követik: szabad rajz és festés, sütés, kézimunka, barkácsolás, viasz gyurmázás, gyapjúkép készítés.

A szabad játékot rendrakás és a friss gyümölcsből vagy zöldségből álló ,, komatál” elfogyasztása zárja.

 

Kb. 10.30-kor versekből, dalokból egybefűzött, mozgásos, ritmikus körjátékokat játszunk, melyek kapcsolódnak az éppen aktuális évszakhoz, ünnephez.

 

A körjáték után, rossz idő esetén mozgásos, főleg népi gyermekjátékokat játszunk, egyébként az udvaron folytatjuk a játékot, ahol a fák, bokrok változatos játszási lehetőséget nyújtanak, apró állatok felfedezését teszik lehetővé, illetve bőven van hely felszabadult szaladgálásra is.

Fénylő gyertyát körülülve, mesével zárjuk a délelőttöt.

12 - 12.30 között megebédelnek a gyerekek, majd pihenéshez készülünk, míg néhányan hazamennek.

 

Az elcsendesedést, elalvást az óvónő altató dala, vagy valamilyen kellemes hangú hangszer segíti.

 

A délutáni pihenő 15 - 15.30 ig tart. Az önálló vagy segítséggel történő öltözködés, a pizsamák elpakolása, az ágyak bevetése, terítés az uzsonnához a gyerekek és felnőttek közös feladata.

 

A nap hátra lévő részét uzsonnázás, szabad játék tölti ki az udvaron, vagy csoportszobában.

 

Az óvodai nap 16.30-kor zárul.

Elérhetőség

540408, Ion Buteanu 18. szám, Marosvásárhely, Románia

bottom of page