Waldorf ovóda Marosvásárhelyen

Fecske Napköziotthon épületében, Ion Buteanu 18 szám

Óvodánk története

1998-ban egy lelkes pedagógus és néhány érdeklődő szülő , jobb lehetőségeket keresve kisgyermekeik számára, mint amit az akkori óvodák általában nyújtottak, létrehozta Marosvásárhelyen az első Waldorf óvodai csoportot.

A csoport az akkori 14-es Napköziben (jelenleg ,, Fecske” Napközi) kapott helyet.

A kezdeményezést szakmai és civil berkekben egyaránt kísérte kritika, támadás, lebecsülés, kíváncsiság, elfogadás, biztatás, és támogatás.

Eközben a lelkes csapat folyamatosan új tagokkal bővült, majd nemsokára még egy pedagógus csatlakozott csoportjával a Waldorf mozgalomhoz.

Követve a közösség szükségleteit, 2004-ben az egyik, majd 2017-ben a másik csoport is napközis csoporttá alkult, így jelenleg 4 pedagógus és 2 dadus foglalkozik 50-60 kisgyermekkel.

 

A kezdeti elhanyagolt intézmény helyett, a szülői és pedagógusi összefogás eredménye képpen mára egy kellemes, otthonos óvoda fogadja az ide látogatókat, ahol  jól megférnek egymás mellett a különböző nyelvű , különböző pedagógiai módszer alapján működő csoportok.

Napirend

A jól szervezett napi ritmus , mind otthon, mind az óvodában, az egyik legjobb biztonságot nyújtó pillér a gyermekek számára. Ezért igyekszünk olyan napirendet kialakítani, mely kiegyensúlyozott, rendezett körülmények közt változatos tevékenységformákat kínál. A mozgalmas, dinamikus, sok energiát igénylő időszakokat csendes, nyugodt pillanatok (pl. fohász, ének, ölbéli játék, simogató, stb) tagolják.

A gyerekek képességüknek, koruknak megfelelően lehetőséget kapnak a nap során felmerülő feladatok elvégzésére, segítségnyújtásra, de ez nem kötelezettség, sokkal inkább sikerélményt nyújtó tevékenykedés, út az önállósuláshoz.

 

A gyermekek 7.30 és 8 között érkeznek. Terített asztal, reggeli várja őket, melyet 8 és 8.30 között közösen fogyasztanak el a gyerekek.

 

8.30-tól reggeli kör, mely közös éneklésből, beszélgetésből, játékból áll.

A reggeli kört szabad  játék, illetve művészeti és gyakorlati tevékenységek követik: szabad rajz és festés, sütés, kézimunka, barkácsolás, viasz gyurmázás, gyapjúkép készítés.

A szabad játékot rendrakás és a friss gyümölcsből vagy zöldségből álló ,, komatál” elfogyasztása zárja.

 

Kb. 10.30-kor versekből, dalokból egybefűzött, mozgásos, ritmikus körjátékokat játszunk, melyek kapcsolódnak az éppen aktuális évszakhoz, ünnephez.

 

A körjáték után, rossz idő esetén mozgásos, főleg népi gyermekjátékokat játszunk, egyébként az udvaron folytatjuk a játékot, ahol a fák, bokrok változatos játszási lehetőséget nyújtanak, apró állatok felfedezését teszik lehetővé, illetve bőven van hely felszabadult szaladgálásra is.

Fénylő gyertyát körülülve, mesével zárjuk a délelőttöt.

12 - 12.30 között megebédelnek a gyerekek, majd pihenéshez készülünk, míg néhányan hazamennek.

 

Az elcsendesedést, elalvást az óvónő altató dala, vagy valamilyen kellemes hangú hangszer segíti.

 

A délutáni pihenő 15 - 15.30 ig tart. Az önálló vagy segítséggel történő öltözködés, a pizsamák elpakolása, az ágyak bevetése, terítés az uzsonnához a gyerekek és felnőttek közös feladata.

 

A nap hátra lévő részét uzsonnázás, szabad játék tölti ki az udvaron, vagy csoportszobában.

 

Az óvodai nap 16.30-kor zárul.

Elérhetőség

540408, Ion Buteanu 18. szám, Marosvásárhely, Románia

Magocska Waldorf Egyesület

2014 óta folyamatosan formálódó, szülőkből és pedagógusokból álló aktív kis közösség, amely azon munkálkodik, hogy a Waldorf pedagógia és életszemlélet ismert legyen szűkebb-tágabb környezetünkben.

KAPCSOLAT

T: 0743.489.021

E: office@magocskawaldorf.ro

© 2020 - Magocska Waldorf Egyesület